Info

20. Memorial dr. Milana Vidmarja


Šahovska zveza Slovenije organizira od 24. junija do 3. julija tradicionalni mednarodni šahovski turnir – jubilejni 20. memorial dr. Milana Vidmarja. Devetdnevni turnir bo potekal v idiličnem Bledu, v prestižnem Grand Hotelu Toplice, kjer so v preteklosti že šahirali elitni svetovni šahisti, med njimi tudi svetovni prvaki Aljehin, Smislov, Talj, Petrosjan, Fischer in Kasparov, Halifman, Ponomarjov, in Kasimdžanov.


Dr. Milan Vidmar (1885-1962), najboljši slovenski šahist vseh časov, je bil šahovski velikan, ki je sodil tudi med svetovno priznane strokovnjake na področju elektrotehnike, še posebej transformatorjev in prenosa električne energije. Bil je profesor, dekan fakultete, rektor ljubljanske univerze in član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 1948 je zasnoval Inštitut za elektrotehniko, ki še zdaj nosi njegovo ime. Velemojster Milan Vidmar je bil v svojem času četrti igralec sveta v družbi svetovnih prvakov Laskerja, Capablance in Aljehina. Morda bi postal tudi svetovni šahovski prvak, v kolikor bi se šahu posvetil profesionalno, kot so se v tistem času drugi najboljši šahisti. Vendar se je posvetil predvsem znanstvenemu delu na področju elektrotehnike. Šah mu je bil bolj kot hobi, čeprav je izdal več šahovskih knjig in je bil tudi zelo uspešen organizator šahovskih prireditev. Med drugim je bil pobudnik za ustanovitev Šahovske zveze Jugoslavije leta 1929 v Celju in Šahovske zveze Slovenije leta 1935. V šahovskem svetu so še danes, po 100 letih, poznani in cenjeni številni njegovi vrhunski rezultati in tudi sodobni najboljši šahisti preigravajo in se učijo iz njegovih partij. Bil je organizator Turnirja kandidatov leta 1959 na Bledu in tudi dveh velikih velemojstrskih turnirjev, leta 1931 in 1961, prav tako na Bledu. Kot mednarodni sodnik je sodil oba turnirja, sodil pa je tudi šahovsko Olimpijado leta 1950, kjer je Jugoslavija osvojila zlato medaljo, ter prvi dvoboj kandidatov za svetovnega prvaka po 2. svetovni vojni, leta 1948 v Moskvi. Za njegove velike zasluge na področju elektrotehnike in izumiteljstva se mu je Slovenija oddolžila z ustanovitvijo Elektroinštituta Milan Vidmar. Slovenska šahovska zveza mu je podelila naziv častni predsednik Šahovske zveze Slovenije in vse od leta 1969 organizira turnirje v njegov spomin, na katerih so nastopali tudi svetovni prvaki in drugi najboljši šahisti sveta.
Letošnji jubilejni mednarodni turnir v spomin na dr. Milana Vidmarja bo zaradi zasedbe zelo zanimiv in pričakovati je borbene in napete partije. Upamo, da bodo svetovni velemojstri zadovoljili tiste šahovske entuziaste, ki si bodo partije ogledali v prijetnem okolju blejskega bisera ali pa od doma preko svetovnega spleta.