Obvestilo za medije

 • Obvestilo za medije

  »Spopad deseterice prvakov za krono velemojstra, ki je premagoval velikane!«

  Šahovska zveza Slovenije od 24. junija do 3. julija organizira tradicionalni mednarodni šahovski turnir – 20. memorial dr. Milana Vidmarja. Devetdnevni turnir bo potekal v idiličnem Bledu, prestižnem Grand Hotelu Toplice, kjer so v preteklosti že šahirali elitni svetovni šahisti: Aljehin, Smislov, Talj, Petrosjan, Botvinik, Fischer, Kasparov, …

   

  Dr. Milan Vidmar (1885-1962) je bil šahovski velikan, ki je sodil med svetovno priznane strokovnjake na področju elektrotehnike, še posebej transformatorjev in prenosa električne energije. Bil je profesor in nekaj čas dekan ter rektor na ljubljanski univerzi, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter med snovalci Fakultete za elektrotehniko. Leta 1948 je zasnoval Inštitut za elektrotehniko, ki še zdaj nosi njegovo ime. Velemojster Milan Vidmar je bil v svojem času četrti igralec sveta v družbi z Laskerjem, Capablanco in Aljehinom.

   

  Povabilu na turnir in počastitvi spomina na dr. Milana Vidmarja, znanstvenika in svetovnega šahovskega velemojstra, se je odzvalo deset močnih velemojstrov. Med njimi so najboljši slovenski velemojstri in reprezentanti Luka Lenič, Jure Borišek, Aleksander Beljavski, Matej Šebenik in Jure Škoberne. Za visoko šahovsko napetost pa bodo poskrbeli še tuji velemojstri Zdenko Kožul (Hrvaška), Ivan Ivaniševič (Srbija), Andrei Volokitin (Ukrajina), Arkadij Naiditsch (Azerbajdžan), Liviu-Dieter Nisipeanu (Nemčija).

  Deseterica prvakov se bo spopadla po Bergerjevem sistemu, kar pomeni, da bo vsak igral z vsakim, za krono velemojstra, ki je premagoval velikane. Blejski spominski turnir bo znova obudil Vidmarjeve izreke, da je šahovska partija »boj dveh osebnosti, dveh intelektov, dveh volj in dveh značajev. Veliki šah ni znanost, temveč umetnost.« Na Bledu pričakujemo bojevite spopade vse do konca brez miroljubnih remijev.

  Vabljeni k spremljanju dvobojev v živo vsak dan od 15. ure dalje neposredno v dvorani ali preko spleta na www.sah-zveza.si.

  V sklopu memoriala bo v soboto, 2. julija 2016, s pričetkom ob 10. uri potekal tudi odprti turnir v pospešenem šahu. Turnir bo štel tudi za pospešeno državno prvenstvo v šahu za članice in člane. Pričakujemo več kot sto udeležencev, med njimi najboljše slovenske šahistke in šahiste.

  Zanimivost: na turnirju si bo mogoče ogledati tudi izjemno redek originalni šahovski komplet z IX. šahovske olimpijade v Dubrovniku leta 1950, ki je bil osebna last dr. Milana Vidmarja.

  Prijazno vabljeni na Bled, ki bo deset dni prestolnica izvrstnega šaha.

  Comments are closed.