Luka Lenič, moja pričakovanja so velika (www.domzalec.si)

 • Luka Lenič, moja pričakovanja so velika (www.domzalec.si)

  22. jun 2016

  Luka Lenič: »Moja pričakovanja so visoka«

  luka lenic foto domzalec

  20. memorial dr. Milana Vidmarja na Bledu

  Na novinarski konferenci Šahovske zveze Slovenije so predstavili letošnji najmočnejši šahovski turnir v Sloveniji, ki so ga poimenovali- »Spopad deseterice prvakov za krono velemojstra, ki je premagoval velikane!« ŠZS namreč od petka, 24. junija, pa do nedelje 3. julija, organizira tradicionalni mednarodni šahovski turnir – 20. memorial dr. Milana Vidmarja. Turnir bo potekal na Bledu, v Grand Hotelu Toplice, kjer so v preteklosti že šahirali najmočnejši svetovni šahisti, med njimi svetovni prvaki Aljehin, Smislov, Talj, Petrosjan, Fischer in Kasparov.

  Na turnir v spomin na dr. Milana Vidmarja, znanstvenika in svetovnega šahovskega velemojstra, se je odzvalo deset močnih velemojstrov. Med njimi so najboljši slovenski velemojstri in reprezentanti na čelu z Domžalčanom Luko Leničem, sodelujejo pa še Jure Borišek, Aleksander Beljavski, Matej Šebenik in Jure Škoberne. Nastopili bodo tudi Zdenko Kožul (Hrvaška), Ivan Ivaniševič (Srbija),Andrei Volokitin (Ukrajina), Arkadij Naiditsch (Azerbajdžan) in Liviu-Dieter Nisipeanu (Nemčija). Seveda so vsi omenjeni šahisti velemojstri.

  Predsednik organizacijskega odbora za pripravo turnirja in častni predsednik ŠZS Milan Kneževič je poudaril, da je ŠZS po desetih letih znova organizirala zelo močan turnir v spomin na Milana Vidmarja. Gre ne le za velik šahovski, temveč tudi športni dogodek, ki bo nedvomno odmeval tudi v tujini. Orisal je osebnost Milana Vidmarja, ki ni bil samo velik šahist in znanstvenik, temveč je bil tudi sodnik na velikih svetovnih tekmovanjih kot je bila leta 1950 šahovska olimpijada v Dubrovniku, sodil pa je tudi na prvem povojnem dvoboju za naslov svetovnega šahovskega prvaka leta 1948 v Moskvi. Vidmar je bil tudi pobudnik za ustanovitev Šahovske zveze Jugoslavije leta 1929 in Šahovske zveze Slovenije leta 1935.

  Najboljši slovenski šahist Luka Lenič, ki bo sodeloval na Vidmarjevem turnirju, je kar naravnost dejal, da so njegova pričakovanja pred zelo močnim turnirjem visoka. Pričakuje, da bo turnir zelo borben, saj so bili nanj vabljeni šahisti, za katere je značilna velika borbenost. Po Lukovem mnenju bo malo prostora za hitre remije, saj je vabljiv tudi nagradni sklad, ki znaša 15.000 evrov.

  Luka Lenič in Aleksander Beljavski sta med slovenskimi udeleženci turnirja na Bledu edina poklicna igralca. Lenič je na vprašanje novinarjev dejal, da je slovenski trg premajhen za preživetje poklicnih šahistov, zato vsaj dve tretjini časa preživijo v tujini, oziroma tam tudi nastopajo. Med udeleženci je tudi velemojster Matej Šebenik, še do nedavnega poklicni trener na Šahovski zvezi Slovenije. Lenič si želi, da bi bil turnir na Bledu deležen tudi medijske pozornosti, saj postaja šah zelo razširjena igra zlasti med najmlajšimi. Veliko pa je k popularnosti šaha prispeval svetovni šahovski prvak Norvežan Magnus Carlsen, tudi s svojstvenimi marketinški prijemi. Luka je tudi povedal, da se temeljito pripravlja na blejski turnir, v pomoč pa mu bo močan igralec, katerega imena seveda ni želel razkriti, ki bo analiziral partije njegovih nasprotnikov. Ob tem naj povemo, da je Luka nedavno postal očka hčerke Olivie, s svojo družico pa živita v Domžalah. Za šalo je dejal, da vsak otrok pomeni 50 točk nižji rating, zdaj ga ima 2624, kar je trenutno najvišji slovenski mednarodni rating. Ljubitelji šaha oglejte si torej zanimivo šahovsko prireditev, saj Bled ni tako daleč, vsi podatki pa so na spletni strani Šahovske zveze Slovenije. V sklopu 20. memoriala Milana Vidmarja na Bledu bo v soboto, 2. julija potekal odprti turnir v pospešenem šahu, ki bo štel tudi za državno prvenstvo članic in članov.

  Avtor: Jože Skok

  http://www.domzalec.si/luka-lenic-moja-pricakovanja-so-visoka

  Comments are closed.